top of page

Notiuni de conducere preventiva,definitie si factorii conduitei preventive

Conducerea preventiva este accesibila tuturor participantilor la trafic indiferent de varsta, atat prin insusirea normelor ei, cat si prin perfectionarea cunostintelor practice in vederea prevenirii si evitarii accidentelor. Insusirea si aplicarea corecta a normelor de conduita preventiva depind in egala masura atat de nivelul de pregatire teoretica si practica, de vechime in conducere, cat si de nivelul de inteligenta al fiecarui individ in parte.
  Ca elemente de baza ale conduitei preventive putem enumera: vigilenta, prevederea, indemanarea, judecata si cunostintele practice, la care se poate alatura si prudenta de care trebuie sa dam dovada in toate situatile care ne apar in trafic. De aceea este bine sa nu considerati nici o data ca sunteti prea buni sau ca v-ati intalnit cu toate situatile din trafic, din contra incercati sa va autoperfectionati continnu, deoarece permanent mai este ceva de invatat.

Factorii conduitei preventive
Vigilenta
Este caracterizata de capacitatea conducatorului auto de a fi in permanenta atent la tot ceea ce se petrece in jurul sau.
Prevederea
Este reprezentata de capacitatea conducatorului auto de a anticipa situatile din trafic cat mai din timp si de a gasii solutii, astfel ca in desfasurarea traficului sa nu se produca evenimente rutiere.
Judecata
Este procesul psihic de gandire si de alegere a unei solutii cu cel mai bun rezultat intr-o situatie conflictuala aparuta in trafic la un moment dat.
Indemanarea
Este capacitatea de a efectua corect intreaga gama de manevre in conducerea autovehiculului

bottom of page